Belgium Brussel

Op 26-10-2016 is Founder Patricia naar Brussel gereisd. Na de aanslagen van 22 maart is de warme Vlaamse sfeer in Brussel veranderd. Bijzondere uitingen en geuren van baquettes, chocolade en bezienswaardigheden als Manneke Pis, het Atomium en de prachtige Belgische klanken worden overschaduwd door tanks en militairen. De kleuren op straat zijn vervangen door legergroen en de mensen leven in onrust. Het respect voor het gastland wat wij als reizigers wereldwijd toepassen werkt alleen als het in 2 richtingen wordt toegepast. Het kan niet zo zijn dat vertrouwen, gastvrijheid en een warm onderkomen worden beantwoord met agressie. Dat verdienen de Belgen niet, zoals geen 1 land die oprecht medeleven toont voor medeburgers.

Nu heerst er een treurig straatbeeld en een gespannen sfeer, maar des te meer uitdaging om de missie ook dichtbij huis voort te zetten. MUNDO YOUNIDO sprak met leraren en kinderen van een basisschool, onze toekomstige generatie. Een beter mens worden is eigenlijk veel belangrijker dan allerlei persoonlijke en economische belangen, daar waren we het gezamenlijk over eens. En met veel “dank, merci beaucoup” namen we weer afscheid. De kindjes gingen retour met ieder een MUNDO hart op hun rugtasje en nemen de boodschap zo iedere dag mee van school naar huis. We zijn ook in gesprek geweest met studenten, toeristen, mensen van diverse nationaliteiten en met daklozen.
De missie is verspreid op de Grote Markt, rondom bijzondere bezienswaardigheden, de Kathedraal van Brussel, bij Manneke Pis en rondom andere culturele spots. En vervolgens hebben we 250 hartjes en quotes uitgedeeld om de gesprekken met een glimlach af te sluiten.
Vervolgens hebben we onze weg vervolgd richting het Europees Parlement en naar de Europese Commissie. Er werden grote demonstraties gevoerd rondom de Europese Commissie, waarvan 1 demonstratie omtrent TTIP & CETA actief was. We streven eerlijke handel na, met business modellen die MUNDO YOUNIDO proof zijn, zodat bedrijven op lange termijn maximaal floreren, met respect van de maatschappij, personeel, relaties, omgeving en rendement voor ons allen. Wanneer geld en economische belangen leidend zijn gaat dat 9 van de 10 keer ten koste van veel belangrijkere zaken.

Vervolgens werd onze aandacht gewekt door een demonstratie omtrent Kashmir. Het Kashmirconflict is een langlopend territoriaal geschil over het Aziatische gebied Jammu en Kashmir. “Het conflict gaat in hoofdzaak tussen India en Pakistan en in mindere mate ook tussen India en de Volksrepubliek China, die allen aanspraak maken op (delen van) het gebied. Over het gebied zijn meerdere oorlogen en conflicten gevoerd tussen India en Pakistan. Een conflict van ruim 50 jaar kent alleen maar verliezers, slachtoffers en verdriet aan beide kanten. Daarnaast leeft het conflict door naar de volgende generaties die hun jeugd starten met onrust en vooroordelen. Sinds 2016 is er extra onrust en worden er zowel door Pakistan als door India acties uitgevoerd. De agressie en het bloed vergieten roept aan beide zijde veel emoties op. En zoals altijd vallen er veel burgerslachtoffers.
Founder Patricia heeft zich temidden van de onrust van 95% mannelijke Pakistaanse betogers gemengd in de hoop in dialoog te komen. En dat is gelukt. Nog meer agressie aan beide zijde zal alleen maar meer spanningen, onbegrip, onschuldige slachtoffers opleveren. En meer opstand kan met de huidige onrust in Europa extra onbegrip opleveren. We hebben hartjes aangeboden en uiteindelijk stonden de betogers 1 voor 1 in de rij om hartjes in ontvangst te nemen. Een mooie omwenteling in deze onrustige betoging. We hopen dat beide landen de emoties kunnen loslaten, de dialoog kunnen voort zetten en tot een vreedzame oplossing komen. Ruim 50 jaar strijd heeft niets opgeleverd. Als mensen in Kashmir de zinloze strijd stoppen, wrok en haat omkeren voor begrip en vooruitgang, kunnen er eindelijk stappen vooruit worden gemaakt.
We zijn onze weg vervolgd naar het Atomium en hebben daar onze misse kunnen delen met mensen van uiteenlopende nationaliteiten: o.a. Indonesie, China, Belgie, UK & Frankrijk. Een vrolijke sfeer met veel openheid en luisterende oren. Tussen de afspraken door hebben we ook ons respect getoond op de plaats van de aanslagen zelf: Zaventum, Brussel Airport. Militairen toonden ons de plaats van het herdenkingspunt: Een tekst aan de muur en een zee van prachtige bloemen. We hebben ons respect ter plaatse getoond. Tijdens het plaatsen van een zee van hartjes kregen wij bescherming met een haag van militairen. Daardoor werden we verrast en we waren er zelf ook even stil van.
Even kleurde Brussel op van een sfeer van angst en spanning naar een sfeer van respect & saamhorigheid. Laten we dat 365 dagen voort zetten, met elkaar 🙂

Spread love & respect, peace and human dignity worldwide together. Respect for the guest land is also a base, we reach change with respect & dialogue and not with force. Be a world citizen, be a Mundian! We are writing this story for and with each other, a United World for you & me By you and me!
 

Posted in All Projects, Projecten Europa.