Sail du Mundo

Vandaag 19 augustus start in Nederland SAIL Amsterdam 2015, het grootste nautische evenement dat eens in de 5 jaar wordt georganiseerd. Een armada van meer dan 50 tallships en honderden klassieke zeilboten, motorboten en sloepen varen vanaf de Noordzee naar het centrum van Amsterdam. Uit alle windstreken komen deze schepen, bemanningsleden en de 2.000.000 toeschouwers bijeen. De imposante schepen vormen het erfgoed van de zeevaart en handel die veelal oorsprong vond in het kleine Nederland.

Varend tussen al die prachtige schepen leef ik mij in over hoe Nederland een paar eeuwen geleden als klein landje de wereldzeeën bevoer en handel met de Nieuwe Wereld ontwikkelde. Stoere zeelui die met onbekende bestemming vertrokken, nooit zeker over wat ze zouden aantreffen. Nieuwe werelden, nieuwe volken, nieuwe talen, nieuwe gebruiken. De internationale handel kwam op gang, in specerijen, aardewerk en wat al niet meer. Positieve en economische groei, maar deze gingen ook gepaard met negatieve ontwikkelingen zoals kolonisatie, slavernij en handelsoorlogen.

Ik probeer mij voor te stellen hoe het was geweest als ik pakweg vier eeuwen geleden de landkaart af zou zijn gevaren, over de rand van de horizon, naar onbekende streken, maar dat is bijna niet denkbaar. Wat ik mij wel kan voorstellen zijn de ontmoetingen met andere culturen en het onderdompelen in geluiden, beelden, geuren en smaken van andere volkeren. Ik reis zelf graag naar alle hoeken van de wereld om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe gebruiken te ervaren en andere culturen te ontdekken, maar met het internet, plattegronden, reisgidsen, mobiele telefoon en het internet is dat toch veel eenvoudiger dan vroeger.

Tijdens bepaalde reizen probeer ik grenzen te verleggen, door sportieve uitdagingen aan te gaan en bijvoorbeeld bergen te beklimmen. De kracht die we allemaal in ons hebben om dergelijke doelen te behalen, probeer ik om te zetten naar het gewone dagelijkse leven. En als ik nu naar al die tallships kijk zie ik de trots van al die zeelieden, die de hoogste golven overwonnen, de gevaarlijkste oceanen bevoeren, dan probeer ik een voorstelling te maken. Voor mij waren die zeelieden uit die tijd die toen al kozen voor goed boven slecht, Mundianen, wereldburgers die hun innerlijke gebruiken om te staan voor wat goed is en de wereld een stukje mooier te maken!

 

Sail du Mundo Collage 2015